OLEJEK ETERYCZNY PACZULI
100% NATURALNY
Latin Name: Pogostemon Cablin
Kraj pochodzenia: Indonezja
Metoda otrzymywania: destylacja parą wodną.
Oleek paczulowy ma bogaty, słodko-piżmowy, korzenny zapach. Roślina pochodzi z Malezji i Indii, gdzie znana jest jako „puchaput”. Słowo patchouli pochodzi od tamilskiego „pachchai ilai”, co oznacza po prostu „zielony liść”.
Olejek paczuli pozyskuje się z młodych liści, które są suszone i fermentowane przed destylacją z parą wodną.
Z wiekiem olejek ten polepsza swój zapach i moc. Jest bardzo ceniony w pielęgnacji skóry, zwłaszcza w leczeniu blizn.
W krajach wschodnich olejek paczuli jest używany w potpourri i saszetkach między pościelą a ubraniami, aby nadać mu zapach, a także odstraszać pluskwy i owady.
Mówi się, że olejek ma równoważący wpływ na emocje i tworzy miłosną atmosferę. Stosowany w kominku łagodzi lęk i depresję.
Uważa się, że stosowany do kąpieli pomaga w dolegliwościach skórnych i skóry głowy, infekcjach grzybiczych, zatrzymywaniu płynów, rozbija cellulit i łagodzi zaparcia.
Ma doskonałe właściwości regenerujące tkanki, przyspiesza gojenie i zwalcza infekcje. W ten sposób pomaga przy trądziku, egzemie, wrzodach i stopie sportowca.
W Europie i Ameryce olejek paczuli i kadzidło były niezwykle popularne wśród hipisów w latach 60. i 70., ponieważ zapach paczuli pokrywał zapach ciała i zapach spalonej konopi. Paczula była używana jako odżywka do włosów do dredów. W wielu krajach azjatyckich paczula jest również stosowana jako antidotum na ukąszenia węży.