Olej Sojowy Zimnotłoczony, Nieoczyszczony, Olvita
Olej sojowy pozyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno nasion soi.
Niska temperatura tłoczenia pozwala na zachowanie najwartościowszych substancji aktywnych oleju.
Olej sojowy zimno tłoczony charakteryzuje:
– wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (9 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (86 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (64 g/100 g),
– obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (26,7 mg/100 g).
Kwas linolowy (LA) i alfa-linolenowy (ALA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia: 10 g LA dziennie i 2 g ALA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, majonezu, dipów, zup i innych potraw.
Niezastąpiony w kuchni azjatyckiej.
Olej ten posiada delikatny, charakterystyczny smak i zapach dla oleju z nasion soi.
Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100% naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.
Składniki:
Olej sojowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Wartość odżywcza | w 100g | w porcji: 3 łyżeczki (12g) | % RWS* w porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal | 444 kJ/ 108 kcal | 5% |
Tłuszcz | 100g | 12g | 17% |
W tym: | |||
Kwasy tłuszczowe nasycone | 14g | 2g | 10% |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 23g | 3g | - |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 64g | 8g | - |
Węglowodany | 0g | 0g | 0% |
W tym cukry | 0g | 0g | 0% |
Białko | 0g | 0g | 0% |
Sól | 0g | 0g | 0% |
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Dostępne pojemności: 500 ml
Kraj pochodzenia: Węgry
Informacja o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.