PŁATKI OWSIANE BEZGLUTENOWE
Płatki owsiane mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Płatki najczęściej używane są do przygotowania popularnej, tradycyjnej owsianki bardzo często spożywanej o poranku.
Mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz stanowią źródło białka.
Sposób użycia:
można mieszać z mlekiem, kefirem, maślanką, jogurtem. Mogą służyć do zagęszczania sosów i gulaszy. Dodawane są do niektórych rodzajów pieczywa, ciastek, ciasteczek, dietetycznych batonów oraz musli.
Przepis na owsiankę:
W rondlu podgrzać 200 ml mleka z miodem (można zastąpić cukrem bądź ksylitolem), następnie wsypać 4-5 łyżek płatków i chwilę gotować. Można dodać np. starte jabłko, garść bakalii, cynamon.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna | 1380 kJ / 327 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
4,9 g 0,8 g 2,1 g 1,8 g |
Węglowodany, w tym: - cukier - skrobia |
62 g 1,2 g 58 g |
Błonnik pokarmowy |
8,5 g |
Białko | 14 g (17%*) |
Sól | 0,01 g |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 100% bezglutenowe płatki owsiane.
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, jaja, mleko, seler.
Kraj pochodzenia: Irlandia
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Data przydatności i numer partii podane na opakowaniu.
Opakowanie: 400 g
Producent:
INTENSON EUROPE SP. Z O.O, Całowanie 94 G, 05- 480 Karczew