Ksylitol (Kslitol) Xylitol
Cukier z Brzozy
Cukier brzozowy (Ksylitol) to w pełni naturalny słodzik, który swoją barwą, konsystencją oraz smakiem przypomina tradycyjnie stosowany cukier - sacharozę. W przeciwieństwie do innych cukrów takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza oraz laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
W organizmie ksylitol przetwarzany jest przy minimalnym udziale insuliny, co skutkuje wielokrotnie niższym indeksem glikemicznym w porównaniu do sacharozy. Ksylitol okazuje się pomocny także dla osób, który walczą z nadwagą, ponieważ jest prawie o połowę mniej kaloryczny w stosunku do białego cukru, a także wpływa na zmniejszenie łaknienia na słodycze.
Dzienne zalecane spożycie wynosi ok. 15 g (trzy łyżeczki). Do wskazanej ilości należy dochodzić stopniowo.
Ksylitolu nie należy podawać małym dzieciom, które charakteryzują się niedojrzałością enzymatyczną systemów trawiennych.
Składniki: naturalny cukier z brzozy.
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.
Kraj pochodzenia: Chiny
Opakowanie: 250 g
Producent: Intenson, Polska