Olej krokoszowy to pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno nasion krokosza barwierskiego złocisty płyn o delikatnym, orzechowym smaku. Prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów, witamin i związków czynnych o niezwykle korzystnym działaniu na organizm człowieka. Znany i ceniony już w starożytności, ponownie odkryty przez miłośników naturalnej diety i medycyny oraz ekologicznej kuchni, dziś wraca na nasze stoły. Na tle większości tłuszczów olej z krokosza wprost błyszczy jako olej najhojniej obdarowany przez naturę ilością kwasu linolowego oraz witaminy E. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, poprawia urodę i zaskakująco dobrze sprawdza się w walce z nadwagą.
Olej z krokosza – remedium na większość dolegliwości
Dzięki wysokiej zawartości NNKT olej krokoszowy chroni przed miażdżycą i atakiem serca, pomagając zachować zdrową równowagę cholesterolu w organizmie. Znacząco wzmacnia układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom glukozy, co jest szczególnie korzystne w przypadku zaburzeń cukrzycowych. W przypadku stanów podgorączkowych olej z krokosza barwierskiego pomoże zbić temperaturę i w krótszym czasie uporać się z infekcją. Będzie szczególnie pomocny w zwalczaniu dolegliwości górnych dróg oddechowych oraz niwelowaniu natężenia bólów menstruacyjnych. Olej z krokosza to również świetne remedium na dolegliwości jelitowe i doskonały oręż w walce z zaparciami.
Składniki:
Olej z nasion krokosza barwierskiego tłoczony na zimno.
Wartość odżywcza w 100 ml:
- Wartość energetyczna (energia) – 3400 kJ/827 kcal
- Tłuszcz, w tym: – 91,9 g
- kwasy tłuszczowe nasycone – 9,5 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 12,2 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 70,2 g
- Węglowodany, w tym: – 0 g
- cukier – 0 g
- Białko – 0 g
- Sól – 0 g
- Omega-6 (kwas linolowy) – 69,6 g
- Omega-9 (kwas oleinowy) – 11,5 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej.