OLEJ ROKITNIKOWY
Olej rokitnikowy wytwarzany z owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides L.)., metodą zimnego tłoczenia - wykorzystując świeże, nie poddawane procesom termicznym owoce.
Olej zawiera:
Kwas linolenowy (Omega-3), kwas linolowy (Omega-6), kwas oleinowy (Omega-9). Kwas palmitynowy, palmitynowy i stearynowy. Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, P. Kwas foliowy.
Ma działanie przeciwutleniające, ponieważ zawiera witaminę E i karotenoidy.
Ma właściwości regenerujące, przeciwzapalne, multiwitaminowe i przeciwutleniające. Ma wysoką odporność na utlenianie. Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko zakrzepicy. Zmniejsza kwasowość soku żołądkowego, poprawia ochronę błony śluzowej żołądka, poprawia metabolizm tłuszczów w wątrobie.
Używać jako dodatek do sałatek, zup, sosów. Stosować od kilku kropli do 1 łyżeczki dziennie.
Zawartość karotenoidów nie niżej 180 mg/100 g
SKŁADNIKI: ekologiczny olej z owoców rokitnika (olej słonecznikowy, owoce rokitnika).
Przechowywanie:
Przechowywać olej w chłodnym, ciemnym miejscu w temperaturze 5-20°C.