Olej z czarnuszki polecany w diecie dzieci!
Olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, dlatego też stanowi idealny składnik zdrowej diety dla całej rodziny. Zawiera szereg olejków eterycznych, w tym tymochinon. Olej posiada charakterystyczny, ostry smak i zapach, dlatego bardzo chętnie używany jest przez pasjonatów kuchni i zawodowych kucharzy.
Składniki: 100% oleju z czarnuszki egipskiej tłoczonego na zimno z nieprażonych nasion czarnuszki egipskiej (Nigella Sativa)
Sugerowana porcja: 1 łyżeczka
UWAGA! Olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Dla osób wrażliwych sugeruje się rozcieńczanie na oleju bazowym (np.: lnianym lub słonecznikowym). Sugerowaną dzienną porcję można dzielić na mniejsze porcje i rozłożyć jej spożycie na kilka razy w ciągu dnia.
Wartość odżywcza |
w 100 g produktu |
W porcji: 1 łyżeczka (4g) |
%RWS* w porcji |
Wartość energetyczna |
3700kJ/ 900 kcal |
148 kJ/ 36 kcal |
2% |
Tłuszcz |
100 g |
4 g |
6% |
w tym: |
|
|
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
15,9 g |
0,6 g |
3% |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
25 g |
1 g |
- |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
58 g |
2 g |
- |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0% |
w tym cukry |
0 g |
0 g |
0% |
błonnik |
0 g |
0 g |
0% |
Białko |
0 g |
0 g |
0% |
Sól |
0 g |
0 g |
0% |
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie zawiera 115 sugerowanych porcji produktu
Rodzaj opakowania: butelka z ciemnego szkła + nakrętka z niekapkiem
Pojemność: 250 ml
Zastosowanie: na zimno do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do serów, warzyw, surówek, sałatek, past oraz potraw gotowanych
Kraj pochodzenia: Polska
Przechowywanie: w ciemnym chłodnym miejscu, po otwarciu opakowania w lodówce
Ze względu na przetwarzanie surowców alergennych w firmie Ol’Vita , produkt może zawierać: sezam, orzeszki arachidowe, orzechy (włoskie, macadamia, migdały)
WAŻNE! Oleje tłoczone na zimno, nieoczyszczone są produktami 100% naturalnymi, dlatego też partie produktów mogą różnić kolorem, smakiem i zapachem. Olej w niskiej temperaturze może mętnieć lub tężeć. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne.
Producent: Olvita