PEREŁKOWIEC JAPOŃSKI (Sophora japonica L.)
Perełkowiec japoński, szupin chiński, szupin japoński, sofora japońska (Styphnolobium japonicum (L.) Schott) - gatunek drzewa z rodziny bobowatych. Nazwa pochodzi od charakterystycznej postaci owoców, które przypominają sznury pereł. Zawiera również duże ilości flawonoidów (do 30 proc.), w tym głównie rutozydów (rutyna). Ponadto zawiera soforykozyd, sorabielazyd, glikozydy, olejki eteryczne, kompleks kwasów i inne substancje.
Sofora japońska to niedościgniony rekordzista w królestwie roślin pod względem zawartości rutyny (witaminy P) oraz innych związków chemicznych witaminopodobnych bliskich rutynie.
W medycynie chińskiej perełkowiec był wykorzystywany jako środek wzmacniający naczynia krwionośne. Początkowo stosowano prostą formę leku w postaci odwaru, potem bardziej skuteczną i wygodną w użyciu nalewkę. Niestety, podobnie jak przypadku wielu innych roślin, zastosowanie sofory w medycynie oficjalnej jest jak dotąd bardzo ograniczone, co tłumaczy się brakiem dostatecznych badań nad rośliną i naukowo udokumentowanych działań leczniczych. Natomiast medycyna alternatywna już od dziesięcioleci potwierdza dużą skuteczność działania tej rośliny w leczeniu wielu jednostek chorobowych. Do celów leczniczych wykorzystuje się dwie postaci: nalewkę alkoholową sporządzoną z kwiatów i owoców sofory oraz odwar z samych owoców.
Skład: perełkowiec japoński (Sophora japonica L.) 100%
Sposób użycia:
1 kapsułka 2-3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Kuracja 30 dni.
Nie jest lekiem.
Opakowanie: 60 kapsułek 500 mg