Grzyby witalne
Połączenie sześciu grzybów witalnych:
- Błyskoporek podkorowy (Chaga) zwany także jako: grzyb nieśmiertelności, dar boga występuje na pniach drzew liściastych (zazwyczaj na brzozie) w chłodnych strefach klimatycznych. Właściwości prozdrowotne błyskoporka podkorowego wynikają z obecności wielu czynnych biologicznie składników: kwasów humusowych, melaniny, polisacharydów, beta-glukanów, polifenoli, a także pierwiastków śladowych oraz witamin.
- Maczużnik chiński (Cordyceps sinensis) to wysokogórski grzyb, który od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej do leczenia wielu dolegliwości zdrowotnych. Zawiera mnóstwo związków bioaktywnych, takich jak: kordycepina, adenozyna, polisacharydy, witaminy, minerały i inne.
- Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) wyróżnia się delikatnym, lekko słodkawym smakiem i już setki lat temu była bardzo chętnie wykorzystywana przez chińskich zielarzy. Zawiera wiele składników odżywczych, które determinują korzystny wpływ na organizm - stanowi źródło aminokwasów, polisacharydów oraz wielu składników mineralnych.
- Żagwica listkowata (Maitake) lub inaczej "tańczący grzyb" rośnie w Japonii oraz w lasach wschodniej części Ameryki Północnej i jest niewątpliwie najbardziej popularnymi grzybami w Azji, gdzie od tysięcy lat znany jest ze swoich efektów leczniczych. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, beta glukanów, witaminy B i C, miedzi, potasu, błonnika oraz aminokwasów.
- Lakownica żółtawa (Reishi) należy do rodziny lakownicowatych i jest jednym z klasycznych składników medycyny chińskiej. Grzyb ten jest powszechnie stosowany w Azji od ponad 2 tysięcy lat. posiada w swoim składzie beta-glukan, czyli substancję zwiększająca ilość limfocytów T oraz makrofagów, co przekłada się na zwiększenie odporności organizmu. Jest jednym z najlepiej przebadanych adaptogenów na Ziemi.
- Twardnik japoński (Shiitake) zaliczany jest do superfood, czyli produktów wykazujących cenne właściwości dla zdrowia. Shiitake w swoim składzie zawiera wiele witamin z grupy B, witaminę D w formie roślinnej, polisacharydy oraz składniki mineralne. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz witaminy B12, może być również cennym składnikiem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Polisacharydy zawarte w różnych roślinach oraz grzybach pomagają regulować stężenie cukru we krwi, zapewniając jego właściwy poziom.
Skład:
Wielkość opakowania: 60 kapsułek
Porcja jednorazowa: 1 kapsułka
Ilość porcji w opakowaniu: 60
Składniki | 1 kapsułka | RWS |
Błyskoporek podkorowy ekstrakt w tym polisacharydy |
75 mg 30 mg |
<> |
Maczużnik chiński ekstrakt w tym polisacharydy |
75 mg 37,5 mg |
<> |
Soplówka jeżowata ekstrakt w tym polisacharydy |
75 mg 30 mg |
<> |
Żagwica listkowata ekstrakt w tym polisacharydy |
75 mg 30 mg |
<> |
Lakownica żółtawa ekstrakt w tym polisacharydy |
75 mg 30 mg |
<> |
Twardnik japoński ekstrakt w tym polisacharydy |
75 mg 30 mg |
<> |
RWS - Dzienna referencyjna wartość spożycia
<> Nie ustalono dziennej referencyjnej wartości spożycia
Składniki:
Standaryzowane ekstrakty z owocników grzybów (błyskoporek podkorowy, maczużnik chiński, soplówka jeżowata, żagwica listkowata, lakownica żółtawa, twardnik japoński), otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza).
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie w trakcie posiłku
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. W okresie ciąży i karmienia piersią przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Przechowywanie:
W miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, unikać nadmiernego ciepła. Nie używać, jeśli uszczelka pod korkiem jest uszkodzona lub jej brakuje.
Informacja:
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Nie należy przekraczać maksymalnej zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.