-
Zalaczniki bezpieczenstwa
Załczniki do produktuZałaczniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu.
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Alg-Börje
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Spirulina to mikroskopijne algi słodkowodne zawierające ponad 100 różnych substancji odżywczych, w tym ważne dla zdrowia witaminy, minerały, przeciwutleniacze i aminokwasy.
Suplement diety
Zalecana dawka to: 3-6 tabletek dziennie do posiłku.
Skład: Spirulina (Arthrospira platensis)
Waga jednej tabletki: 500 mg.
Skład 10 tabletek po 500 mg:
Spirulina 5g:
Białko | 3,4 g |
Chlorofil | 26-100 mg |
Karotenoidy | 14-20 mg |
Fikocyjanina | > 500 mg |
Wartość odżywcza:
Spirulina składa się w 60-70% z białka. Jest to trzykrotnie większa zawartość białka niż np. w wołowinie. Przyswajalność białka ze spiruliny jest 20-krotnie większa niż z soi.
Dodatkowo spirulina bogata jest w minerały, zwłaszcza w żelazo, wapń, magnez, mangan, potas i cynk. Spirulina zawiera również witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, betakaroten, witaminę C i witaminę E. Wysoka zawartość witaminy B12 ma duże znaczenie dla wegetarian, u których często występuje niedobór tej właśnie substancji.
Spirulina zawiera przeciętnie 5-8% tłuszczu, z czego głównie potrzebnych człowiekowi tłuszczów, np. Omega 6.
Dzięki dużej zawartości aminokwasów/białek, minerałów i witamin spirulina ceniona jest jako ważny suplement diety. WHA nazwała spirulinę "super-pożywieniem", a NASA wykorzystuje ją często podczas podróży na orbitę ziemską, dzięki czemu astronauci mogą przyjmować substancje odżywcze ograniczając ilość zabieranej ze sobą żywności.
Ściany komórkowe spiruliny zbudowane są z cienkich mukopolisacharydów, zamiast z trudnej do strawienia celulozy, jak w większości warzyw. Skoncentrowane substancje odżywcze zawierają również czynne enzymy, co ułatwia przyswajalność. Spirulina jest produktem całkowicie naturalnym i zawiera aktywne biologicznie substancje odżywcze, które organizm może natychmiast spożytkować.
Suplementacja spiruliną jest popularna wśród sportowców i kulturystów ze względu na dużą zawartość białka i substancji odżywczych. Duża zwartość bioaktywnego żelaza oznacza, że spirulina jest też doskonałym suplementem diety dla kobiet ciężarnych i karmiących.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Informacje o produktach zawarte na Stronie nie mają na celu dostarczenia kompletnej informacji medycznej. W celu uzyskania porady medycznej należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje zawarte na stronie powinny zostać uważnie przeczytane i ocenione przez Konsumenta oraz jego lekarza i farmaceutę. Alg Borje Polska nie oferuje indywidualnej diagnozy medycznej ani porad dotyczących leczenia i żywienia. Przed skorzystaniem z produktów, których opis znajduje się na Stronie, Konsument powinien zawsze uzyskać kompletną informację medyczną oraz skonsultować się z lekarzem, dietetykiem lub farmaceutą. Konsument nie powinien podejmować samodzielnie działań związanych ze zdrowiem w oparciu o dane zawarte na Stronie. Niektóre produkty firmy Alg Borje zawierają jod, więc zaleca się ostrożność przy stosowaniu ich przez osoby z nadczynnością tarczycy.