STEVIN W KRYSZTAŁKACH
Słodzik stołowy na bazie erytrytolu i glikozydów stewiolowych.
Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik. Powszechnie występuje w owocach, warzywach, a także w nasionach roślin i w grzybach. Erytrytol ma delikatny słodki smak. Erytrytol nie powoduje próchnicy zębów. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego.
Erytrytol został wzbogacony glikozydami stewiolowymi. Glikozydy stewiolowe są stosowane w Ameryce Południowej od setek lat jako środek słodzący. Siła słodząca glikozydów stewiolowych jest od 250 do 350 razy wyższa od zwykłego cukru. Pozyskuje się je z liści roślin o nazwie stewia (Stevia rebaudiana). Liście tej rośliny są umieszczane przez tydzień pod wodą. Tak uzyskany roztwór wodny jest następnie oczyszczany i suszony, aż do uzyskania kryształów glikozydów stewiolowych.
Sposób użycia:
Stosować jak biały cukier. Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.
Składniki:
99% erytrytol, 0,1% glikozydy stewiolowe (Rebaudiozyd A)
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Kraj pochodzenia: Chiny
Data przydatności i numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Masa netto 250 g
Producent:
Intenson Europe Sp. z o.o. Różana 7, 05-420 Józefów, Polska
Charakterystyki
-
Kraj produkcji:
Polska