MASŁO AWOKADO
INCI: Persea Gratissima Oil & Hydrogenated Vegetable Oil.
Kolor biały do jasno beżowego, brak wyczuwalnego zapachu.
Masło produkowane w procesie uwodrowowienia zimnotłoczonego oleju z awokado, dzięki swej konsystencji świetnie się rozprowadza, wnika nawet do głębszych warstw skóry, nawilża, odżywia i ujędrnia skórę. W przemyśle kosmetycznym często stosowane jako dodatek do baz kosmetycznych.
W maśle znajdziemy te same składniki co w oleju z awokado czyli: witaminy z grup A, D, E, B, lecytyna i fitosterole roślinne oraz kwasy - oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy.
Działanie
Dzięki unikalnemu składowi masło przywraca skórze równowagę, stabilizuje procesy metaboliczne i wspomaga naturalne procesy regeneracyjne.
Działa nie tylko na naskórek, ale także na skórę właściwą (sprawdza się znakomicie jako naturalny "transporter" substancji aktywnych).
Masło z Awokado przyspiesza procesy regeneracyjne w tkance łącznej, przyspiesza gojenie ran, oparzeń. Polecane jest przy pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, z uszkodzeniami „mechanicznymi”.
Jako silny antyoksydant chroni skórę przed wpływem czynników zewnętrznych, a poprzez intensywne nawilżenie, nadaje skórze jędrność i elastyczność.
Stosowanie
Najprościej masło może być stosowane jako balsam nawilżający do skóry całego ciała. Po podgrzaniu i stopieniu staje się bardzo wdzięczną bazą do dodania składników aktywnych rozpuszczalnych w olejach. I tak po dodaniu paru-parunastu kropel (nie jest wymagana aptekarska dokładność) octanu witaminy E, otrzymujemy balsam przeciwzmarszczkowy.
Analogicznie po dodaniu proretinolu otrzymamy świetne serum nawilżające do stosowania po kąpielach słonecznych czy solarium.
W ten sam sposób możemy dodawać dowolne oleje kosmetyczne wzbogacając masło o ich właściwości, a tymże olejom, a dokładniej zwartym w nim składnikom aktywnym zapewniamy znakomity "transport" do głębszych warstw skóry.