Masło Cupuacau
INCI: THEOBROMA GRANDIFLORUM SEED BUTTER
CAS NUMBER: 394236-97-6
EINECS NUMBER: 284-877-7
Metoda produkcji: tłoczenie na zimno nasion dziko rosnących roślin
Pochodzenie produktu: Brazylia
Masło Cupuacu jest znane ze swoich właściwości nawilżających i regeneracyjnych. Ma łagodny, orzechowy aromat i żółty kolor. W kosmetyce jest powszechnie stosowane (przynajmniej od jakiegoś czasu) w masłach do ciała, kremach, balsamach i mydłach.
Cupuacu zapewnia intensywne nawilżenie, odżywienie i zmiękczenie skóry. Tworzy barierę ochronną, zapobiegając utracie wilgoci.
Masło jest bogate w kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, jest odpowiednie dla skóry suchej i wrażliwej.
Stymuluje produkcję kolagenu, poprawia elastyczność i jędrność skóry, zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek.
Masło Cupuacu pomaga trwale nawilżyć i zmiękczyć włosy, zmniejsza ich suchość i poprawia podatność na układanie. Dodatkowo, łagodny, orzechowy aromat masła dodaje przyjemnego zapachu produktom do pielęgnacji włosów. Może być dodawane do masek do włosów, odżywek bez spłukiwania i produktów do stylizacji.
Stosowanie
Zalecane stężenie w produktach kosmetycznych 5-100%, masło dodawać do formuł po podgrzaniu (najlepiej w kąpieli wodnej) i roztopieniu do fazy olejowej.
Przechowywanie
Nie ma specjalnych zaleceń co do przechowywania , optymalna temperatura magazynowania 15-20 oC.
Pojemność: 100 g