Olej Kokosowy Zimnotłoczony, Nieoczyszczony, Olvita
Olej kokosowy nierafinowany pozyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno kopry kokosowej.
Nowoczesna technologia, w tym specjalne rodzaje pras do tłoczenia tego oleju oraz wieloletnie doświadczenie z koprą kokosową pozwala firmie Olvita na pozyskiwanie wysokiej jakości produktu. Zawsze świeży, aromatyczny i bez osadów.
Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (92 g/100 g, w tym kwas laurynowy 50 g/100 g) oraz wysoką temperaturę dymienia jest olejem, na którym można bezpiecznie smażyć.
Dodatkowo nadaje wspaniałego aromatu i smaku potrawom smażonym, np. naleśnikom czy racuszkom. Również bardzo często wykorzystywany jest do wypieków, np. mufinek, tart czy ciasteczek.
Dla wielu ogromnym zaskoczeniem jest kawa z dodatkiem oleju kokosowego.
Olej kokosowy zmienia swoją konsystencję w zależności od temperatury otoczenia.
Poniżej 21-22º C będzie to stała konsystencja o kolorze białym z widocznymi /lub nie, „kryształami” (ich obecność jest zależna od temperatury i szybkości zastygania oleju).
Powyżej 22º C olej będzie płynny i transparentny.
Składniki:
Olej kokosowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Dostępne pojemności: 200 ml
Informacja o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.