OLEJ KOKOSOWY (rafinowany bezzapachowy)
Olej kokosowy to tajemnica zdrowia i szczupłej sylwetki. W odróżnieniu od tłuszczów roślinnych czy zwierzęcych jest o wiele łatwiej trawiony i przyswajany.
Olej kokosowy jest odpowiedni dla wegetarian, zastępuje tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Sposób użycia:
do smarowania pieczywa w zastępstwie masła, może być używany w procesie pieczenia, doskonały do smażenia w wysokich temperaturach.
Przepis na SMALEC WEGETARIAŃSKI
1 drobna pokrojona cebula, 3 ząbki posiekanego czosnku, 1 szklanki oleju, 1/3 szklanki oleju kokosowego, 1 starte jabłko, 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie), 1 łyżeczki soli, 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie). Cebulkę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać pozostałe składniki. Gdy olej kokosowy się rozpuści, wymieszać, zdjąć z ognia. Wlać do pojemnika, schłodzić.
Wartość odżywcza | w 100g | w 1 porcji (1 łyżka stołowa 10g) |
Wartość energetyczna |
3609 kJ / 862 kcal | 361kJ / 86 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
100g 90g |
10g 9g |
Węglowodany, w tym: - cukry |
0g 0g |
0g 0g |
Białko | 0g | 0g |
Sól | 0g | 0g |
Składniki: 100 % oleju kokosowego rafinowanego bezzapachowego.
Producent:
INTENSON EUROPE SP. Z O.O.
Całowanie 94 G
05 - 480 Karczew