Olej z Wiesiołka Zimnotłoczony, Nieoczyszczony
100% Naturalny
Składniki:
Olej wiesiołkowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany.
Olej z wiesiołka pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno starannie wyselekcjonowanych nasion wiesiołka dwuletniego. Niska temperatura tłoczenia (nieprzekraczająca 40º C) pozwala na zachowanie najważniejszych substancji aktywnych w tym oleju.
Olej z wiesiołka zimno tłoczony charakteryzuje:
- wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych ( 92 g/100 g),
- wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (85 g/100 g),
- obecność rzadko występującego cennego kwasu gamma-linolenowego GLA (8 g/100 g),
- obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (62,7 mg/100 g).
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Właściwości
-
zmniejsza agregację płytek krwi co pozwala na zmniejszenie ryzyka powstawania zakrzepów;
-
obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój zmian miażdżycowych;
-
zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału lub udaru;
-
stosowany w chorobach układu krążenia takich jak zapalenie żył, żylaki, choroba wieńcowa, nadciśnienie i profilaktyka przeciw udarowa/przeciw zawałowa;
-
wspomaga regenerację tkanek chrzęstnej i łącznej co ma ogromne znaczenie w walce z reumatyzmem oraz po urazach wiązadeł czy złamaniach;
-
zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy;
-
zalecany przy nieregularnych miesiączkach;
-
chroni i regeneruje komórki wątroby i nerek;
-
pobudza procesy odnowy tkanek;
-
przeciwzapalny;
-
pomocny w leczeniu przewlekłych chorób skórnych (atopowe zapalnie skóry, łuszczyca, trądzik, łysienie androgenne), oraz zmian zapalnych (wyprysków, trudno gojących się ran, oparzeń);
-
wspomaga regenerację układu trawiennego.
-
pobudza procesy regeneracyjne skóry i błon śluzowych;
-
pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci;
-
wykazuje pozytywne działanie na chorych dotkniętych stwardnieniem rozsianym;
-
szeroko stosowany w kosmetyce: fantastycznie nawilża, koi, goi i uelastycznia skórę sucha i problematyczną.
Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli, lub innych potraw.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.
Wartość odżywcza |
w 100g |
w porcji: 1 łyżeczka (4g) |
% RWS* w porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
148 kJ/ 36 kcal |
2% |
Tłuszcz |
100g |
4g |
6% |
W tym: |
|
|
|
Kwasy tłuszczowe nasycone |
8g |
0g |
0% |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
7g |
0g |
- |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
85g |
3g |
- |
Węglowodany |
0g |
0g |
0% |
W tym cukry |
0g |
0g |
0% |
Białko |
0g |
0g |
0% |
Sól |
0g |
0g |
0% |
kwas linolowy LA (omega-6) 75 g/100 g
kwas gamma – linolenowy (GLA) 8,5/100 g
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, macadamia, migdały.
Dostępne pojemności: 100 ml, 250 ml, 500 ml
Producent: Ol’Vita Krzysztof Dziaduch, Panków 2 , 58-125 Pszenno