Olej z Pestek Czarnej Porzeczki Zimnotłoczony, Nieoczyszczony, Olvita
100% Naturalny
Składniki: Olej z pestek czarnej porzeczki zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany.
Olej z pestek czarnej porzeczki pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno pestek czarnej porzeczki polskiego pochodzenia.
Olej z pestek czarnej porzeczki zawiera wiele cennych dla zdrowia składników.
Charakteryzuje go:
– wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (92 g/100 g),
– wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omeg-3 ( 15 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (około 78 g/100 g),
– obecność kwasu gammalinolenowego GLA (13-14 g/100 g),
– obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (118 mg/100 g).
Na szczególną uwagę zasługuje niemalże idealna proporcja kwasów tłuszczowych omega 6 : omega 3 ( 3,6 : 1) i proporcji witaminy E do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, iż w diecie bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E jest niezbędna jako antyoksydant.
Kwas linolowy (LA) i alfa-linolenowy (ALA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia: 10 g LA dziennie i 2 g ALA dziennie.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, lodów, sałatek, koktajli, jogurtów lub innych potraw.
Olej ten posiada aromatyczny-owocowy, charakterystyczny dla oleju z pestek czarnej porzeczki smak i zapach.
Dominuje i podkreśla smak potrawy.
Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.
Wartość odżywcza | w 100g | w porcji: 1 łyżeczka (4g) | % RWS* w porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal | 148 kJ/ 36 kcal | 2% |
Tłuszcz | 100g | 4g | 6% |
W tym: | |||
Kwasy tłuszczowe nasycone | 8g | 0g | 10% |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 14g | 1g | - |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 72g | 3g | - |
Węglowodany | 0g | 0g | 0% |
W tym cukry | 0g | 0g | 0% |
Białko | 0g | 0g | 0% |
Sól | 0g | 0g | 0% |
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
kwas linolowy LA 47 g/100 g
kwas alfa-linolenowy ALA (omega-3) 15 g/100 g
kwas oleinowy 12,4 g/100 g
kwas gamma – linolenowy (GLA) 14,3 g/100 g
% RWS – Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu.
Opakowanie 250 ml zawiera 58 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej potrafi całkowicie stężeć i zmętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Dostępne pojemności: 100 ml, 250 ml
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Ol’Vita Krzysztof Dziaduch, Panków 2 , 58-125 Pszenno