Nasiona Szałwii Hiszpańskiej, Olvita
Nasiona szałwii hiszpańskiej, inaczej zwane nasionami chia, to malutkie cętkowane nasionka, które w obecności płynu powiększają swoją objętość.
Delikatny smak, efektowny wygląd i wartości odżywcze wzbudzają duże zainteresowanie wśród wielbicieli zdrowej kuchni.
Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego (36 g/100 g).
Zastosowanie:
Jako dodatek do musli, deserów, koktajli, sałatek oraz wypieków
Uwaga ! Maksymalne dzienne spożycie nasion chia wynosi 15g
Podczas stosowania należy pamiętać o spożywaniu większej ilości płynów w diecie (około 2 l). Błonnik pokarmowy jest niezbędny w codziennej diecie człowieka.
Poprawia perystaltykę jelit, reguluje wypróżnienia. Zalecana dzienna porcja błonnika pokarmowego w diecie dorosłego człowieka wynosi 25 g („Normy żywienia dla populacji Polski” M. Jarosz 2017 r.)
Składniki: nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) = nasiona chia
Wartość energetyczna w 100g 2195 kJ/ 527 kcal
Wartość odżywcza | w 100g |
---|---|
Tłuszcz | 36g |
W tym: | |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 4g |
Węglowodany | 31g |
W tym cukry | 2g |
Białko | 20g |
Sól | 0g |
Przechowywanie:
Ważne, aby produkt był przechowywany w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Opakowanie: 250 g
Producent: Ol'vita