Olej z Nasion Pietruszki Zimnotłoczony, Nieoczyszczony, Olvita
100% Naturalny
Olej z nasion pietruszki niezwykle aromatyczny, wyjątkowy olej zimno tłoczony, który już przy użyciu małej porcji potrafi nadać niepowtarzalnego smaku potrawie.
Pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion pietruszki.
Bardzo ceniony przez osoby poszukujące wyjątkowych smaków i aromatów.
Olej z nasion pietruszki zimno tłoczony charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (91 g/100 g).
Składniki:
Olej z nasion pietruszki zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Zastosowanie i zalecane spożycie:
Ze względu na bardzo intensywny smak oleju z nasion pietruszki zaleca się mieszanie (rozcieńczanie) z innym zimno tłoczonym olejem, np. lnianym, słonecznikowym.
Stosowany bezpośrednio w 100 % stężeniu stanowi idealną przyprawę do zup, sosów, dresingów.
Z uwagi na fakt, iż olej z nasion pietruszki jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 0,5 łyżeczki/ dzień.
Wartość odżywcza | w 100g | w porcji: 0,5 łyżeczki (2g) | % RWS* w porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal | 74 kJ/ 18 kcal | 1% |
Tłuszcz | 100g | 2g | 3% |
W tym: | |||
Kwasy tłuszczowe nasycone | 9g | 0g | 0% |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 87g | 2g | - |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 4g | 0g | - |
Węglowodany | 0g | 0g | 0% |
W tym cukry | 0g | 0g | 0% |
Białko | 0g | 0g | 0% |
Sól | 0g | 0g | 0% |
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Kraj pochodzenia: Węgry
Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.