Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
EAN: 5902574357052
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: Esent

Prowitamina B5 - 75% D-pantenol w roztworze wodnym

D-pantenol zwany też Prowitaminą B5 preparat szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym, jako składnik kosmetyków o działaniu kojącym, nawilżającym i łagodzącym podrażnienia, a także wzmacniającym włosy i regenerującym paznokcie.

Działanie

D-pantenol, z łatwością wnika w głębsze partie skóry, włosów, paznokci, gdzie dzięki naturalnym procesom, przekształca się w kwas pantotenowy czyli witaminę B5.

W skórze wpływa na przyspieszenie podziałów komórek- stymuluje naturalne procesy regeneracyjne, ma działanie przeciwzapalne, znacząco poprawia nawilżenie skóry.

Wnikając do wnętrza włosa, nadaje włosom połysk, gładkość, redukuje rozdwajanie końcówek i pogrubia włókno włosa.

W przypadku pielęgnacji paznokci, D-pantenol, zwiększa elastyczność płytki i jej twardość.

Stosowanie

Produkt szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym. Jest składnikiem wielu preparatów o charakterze kojącym, przeciwzapalnym, łagodzącym podrażnienia. Stosowany powszechnie w preparatach łagodzących skutki oparzeń i oparzeń słonecznych.

D-pantenol, świetnie sprawdzi się w pielęgnacji, suchych i zniszczonych włosów, łamliwych paznokci.

D-pantenol jest preparatem bezpiecznym dla skóry, rozpuszcza się znakomicie w wodzie , bądź alkoholu . Zalecane stężenie w kosmetykach to 5% w przypadku balsamów, kremów i serum, w odżywkach i szamponach do włosów do 1-1,5%.

Informacje chemiczne

75% roztwór wodny D-pantenolu, bez substancji konserwujących, ma postać bezbarwnej, lepkiej cieczy, dobrze rozpuszczająca się w wodzie i alkoholach, nie rozpuszczająca się w tłuszczach.

Zalecenia dotyczące przechowywania.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed ekspozycją na światło słoneczne.

Opakowanie: 30 ml