Jasmine tea, zielona herbata jaśminowa, kraftowa, Brown House & Tea
Zielona herbata oraz świeżo zebrane kwiaty jaśminu układane są w stosy i pozostawione na kilka dni. W nocy kwiaty otwierają się i uwalniają olejki eteryczne wprost do liści herbaty. Jest to naturalny i tradycyjny sposób aromatyzowania herbaty w Chinach.
W Chinach tradycja aromatyzowania herbaty kwiatami sięga setek lat temu. Polega ona na przenikaniu olejków eterycznych z kwiatów do liści herbaty. W ten sposób uzyskujemy naturalny smak i zapach kwiatów, mocno wyczuwalny podczas picia herbaty.
Skąd pochodzi nasza herbata jaśminowa?
W BH&T skupiamy się tylko i wyłącznie na organicznych surowcach. Długo szukaliśmy odpowiedniego ogrodu jaśminowego, który uprawiany jest zgodnie z normami ekologicznymi UE. Udało się! Kwiaty jaśminu pochodzą z jedynego certyfikowanego ogrodu BIO w całych Chinach, z prowincji Guangxi. Zielona herbata również pochodzi z ekologicznej uprawy, w prowincji Jiangxi, w Chinach.
Jak powstaje nasza Jasmine Tea?
Kwiaty jaśminu zbierane są w ciągu dnia, gdy jeszcze są zamknięte. Wieczorem powstaje przeplatanka, kwiaty wraz z herbatą układane są w stosy warstwami i pozostawiane na noc.
To właśnie w nocy dzieje się magia! Gdy nastanie mrok, kwiaty jaśminu otwierają się i uwalniają swoje olejki eteryczne wprost do, leżących na nich, liści herbaty. Zapach unosi się dookoła, a herbata spokojnie leżakuje w nim kilka dni i nocy. Proces ten może trwać nawet 7 dni, w zależności od intensywności i rodzaju herbaty. Po zakończeniu aromatyzacji, herbata od razu zostaje szczelnie spakowana i wysłana do nas.
Smak i zapach:
Smak i zapach jest intensywny, jaśmin jest mocno wyczuwalny, lecz nie przysłania smaku zielonej herbaty. Owocowy, delikatnie słodki, relaksuje i odpręża. Idealna herbata na wczesne popołudnie.
Na 1 kg herbaty używa się nawet 1200 g kwiatów jaśminu.
Działanie:
Zielona herbata ma dobroczynny wpływa na nasz cały organizm. Jest bogata w polifenole, które wychwytują i neutralizują wolne rodniki w organizmie. Działa antybakteryjnie i oczyszczająco, usuwając z naszego organizmu toksyny. Ponad to zawiera witaminy oraz minerały, poprawia kondycję skóry oraz koncentrację, usprawnia myślenie.
Skład:
100% zielona herbata z upraw ekologicznych aromatyzowana organicznymi kwiatami jaśminu
Jak zaparzać herbatę jaśminową?
Zachęcamy do maksymalnego wykorzystania właściwości herbaty oraz jaśminu.
Jedną porcję (2g/1 łyżeczka) herbaty jaśminowej możemy zaparzać trzykrotnie lub więcej, dopóki czujemy satysfakcjonujący nas smak. Z każdym, kolejnym zaparzeniem napar będzie inny, delikatniejszy lub mocniejszy- w zależności od czasu parzenia. Patrz: instrukcja parzenia w formie tabeli na opakowaniu.
0,5-1 łyżeczki herbaty, 75-85 stopni, 180 ml wody.
1. parzenie - 1.5 min.
2. parzenie - 2 min.
3. parzenie - 2 min.
Sugerowany czas spożywania zielonej herbaty to 13:00 – 17:00.
Certyfikowane Surowce
Wszystkie nasze produkty są w 100% organiczne. Pochodzą z ekologicznie uprawianych, najczęściej niewielkich i rodzinnych plantacji. Nierzadko rosną też dziko. Wszystkie plantacje czy ogrody herbaciane są certyfikowane i kontrolowane, a zbiory podlegają regularnym badaniom mikrobiologicznym i na zawartość szkodliwych substancji.
To dla nas ważne, bo tylko certyfikacja daje pełną gwarancję, że do uprawy roślin nie stosowano sztucznych środków ochrony roślin, w tym pestycydów. Gwarantuje też, że są to uprawy wolne od GMO.
Po zerwaniu i wysuszeniu (lub samo-wysuszeniu) liście trafiają do nas w niezmienionej formie. Nie poddajemy ich żadnej dodatkowej obróbce czy modyfikacji. Nie stosujemy żadnych ulepszaczy czy aromatów, ani tych chemicznych, ani tzw. naturalnych (laboratoryjnych), które często naturalne są tylko z nazwy.
Chcemy, by autentyczny, nie zmieniony przez dodatki smak, przestał być luksusem.
Vegan 100%:
Czy naprawdę trzeba pisać, że herbata jest wegańska? Jak najbardziej. Niektóre herbaty i inne napary zawierają barwniki i aromaty pochodzenia zwierzęcego, takie jak gliceryna, miód czy produkty mleczne. Gwarantujemy, że nasze herbaty są w 100% wegańskie.
Dostawcy:
Nasi dostawcy to certyfikowani, ale przede wszystkim zaufani plantatorzy. Czasem udawało nam się znaleźć ich bardzo szybko a czasem zajęło nam to kilka lat. Najważniejsze, że są! Bo fair trade i fair wild to dla nas ważne wyznaczniki w poszukiwaniu dostawców. Pozyskujemy surowce tylko z plantacji, które hołdują tym zasadom. Za każdym listkiem naszej herbaty, za każdym ziołem, za każdą przyprawą stoi uśmiechnięty, zadowolony, dobrze opłacany człowiek i chronione, zadbane środowisko naturalne.
Biodegradowalne opakowania:
W naszej manufakturze postawiliśmy sobie za cel produkcję w pełni ekologiczną, a więc taką, która traktuje produkt jako całość. Konwencjonalne opakowania zastępujemy w pełni biodegradowalnymi i kompostowalnymi. Oznacza to, że ulegają naturalnej biodegradacji.
Nie było łatwo znaleźć producentów takich opakowań. Są one praktycznie niedostępne w Polsce. Jesteśmy jednak przekonani, że ekologiczny produkt w nieekologicznym opakowaniu to brak logiki, konsekwencji i zrozumienia dla prawdziwych mechanizmów rządzących wpływem człowieka na środowisko.
Jak powstają herbaty Brown house & Tea?
"Wymyślając blendy mam czasem wrażenie, że tworzę w mojej wyobraźni obrazy, abstrakcje – wielobarwne, o różnych strukturach, układające się w różne kształty." - Kasia Ogrodzińska-Skałba, właścicielka Brown house & Tea
Stąd zrodził się pomysł, żeby nazwać mieszanki imionami kobiet, malarek z różnych stron świata, których dzieła warto dziś przybliżyć, także ze względu na ich bezkompromisowość.
Tworzone przez Panią Kasię blendy są częściowo, jak twierdzi, wyrazem jej buntu. Chodzi o bunt wobec tego, czym raczą nas dzisiaj nie tylko duże herbaciane koncerny, ale też mniejsze firmy: masowości, bylejakości i zalewaniu rynku czymś, co opiera się na sztucznych aromatach i niewiele ma wspólnego z prawdziwą herbatą. Jej odpowiedzią na to jest herbata kraftowa, czyli taka, której na każdym etapie towarzyszy rzemieślnicze podejście.
Po pierwsze, jej składniki pochodzą od sprawdzonych farmerów, którzy stosują ekologiczną uprawę, po drugie, jest mieszana i pakowana ręcznie, po trzecie wreszcie Pani Kasia ciągle sama testuje, sprawdza, próbuje i eksperymentuje, by znaleźć satysfakcjonujący profil smakowy.
Ciągła zmiana i niekończące się dążenie do perfekcji jest przede wszystkim tym, co odróżnia produkt masowy od kraftowego. Własna produkcja, wymagająca wyspecjalizowanych umiejętności, szczegółowego dbania o każdy jej etap. Wtedy mamy pewność, że produkt jest najwyższej jakości.