Olej z Ziaren Zielonej Kawy Nierafinowany
INCI: Coffea Arabica Seed Oil
Od kilku lat rośnie w kosmetyce popularność świeżych, niedojrzałych, zielonych owoców kawy, zawierających antyoksydanty chroniące materiał genetyczny komórek skóry, oraz wiele innych substancji regenerujących i nawilżających skórę.
Olej pozyskiwany jest procesie tłoczenia na zimno świeżych, niedojrzałych ziaren z drzewa kawowego (Coffea Arabica). Ma kolor żółty, z charakterystycznym zapachem (nie jest to zapach ziaren palonej kawy !!! ).
Działanie.
Olej z Ziaren Zielonej Kawy znakomicie zatrzymuje wilgoć w skórze, poprawiając jej nawilżenie (sześć razy silniej niż olej Jojoba), ma działanie zmiękczające i wygładzające. Dzieję się tak ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość naturalnych fitosteroli (działanie przeciwzmarszczkowe) , i kwasów Omega 6.
Olej reguluje działanie gruczołów łojowych, zapobiegając nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry.
Sterole zawarte w oleju wzmacniają barierę naskórkową, zapobiegają utracie wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, pobudzają regenerację i gojenie naskórka oraz system immunologiczny skóry.
Dzięki obecności naturalnej witaminy E i kwasu chlorogenowego, olej zapobiega fotostarzeniu się skóry i skutecznie zwalcza wolne rodniki , a zawarty w nim kwas linolowy zmniejsza przebarwienia skórne i łagodzi skutki oparzeń słonecznych.
Zastosowanie.
Olej, szybko się wchłania nie pozostawiając tłustego filmu, ze względu na wysoką zawartość składników aktywnych, a także i cenę, możemy go śmiało dodawać do innych olei, bądź wzbogacać nim gotowe kosmetyki (np kremy), zalecane stężenie to 15-100 %.
Olej z Ziaren Zielonej Kawy może być stosowany dla każdej cery, jednak pełnię swych właściwości pokaże przy skórze suchej bądź tłustej i trądzikowej, ze skłonnościami do podrażnień.
Informacje chemiczne.
Olej z ziaren Zielonej Kawy zawiera w swym składzie :
Fitosterole roślinne
Kwasy Omega 6
Tokoferole (wit.E)
Kwas linolowy
Kwas chlorogenowy.