Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
EAN: 5902574355409
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: Esent

Olej z Pachnotki (Perilla-Oil) Tłoczny na Zimno

Olej pozyskiwany jest z owoców Pachnotki Zwyczajnej (Perilla Frutescens), jednorocznej rośliny oleistej. Jej naturalne stanowiska znajdują się w całej Południowej Azji, a uprawiana jest obecnie na całym świecie (w klimacie subtropikalnym - naturalnie).

Olej stanowi do 50% zawartości owoców (w odmianie zielonolistnej).

Oferujemy olej organiczny tłoczony na zimno.

Działanie

Jeden z najbardziej niedocenianych, a może lepiej, nieznanych (przynajmniej w naszym kraju) olei roślinnych.

Ma bardzo wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym alfa-linolenowego i Omega 3), ponadto zawiera znaczne ilości flawonoidów, kwasu rozmarynowego i innych związków fenylowych. Wszystkie te związki mają korzystny wpływ na skórę, działają silnie antyoksydacyjnie i aseptycznie, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za trądzik młodzieńczy.

Związki zawarte w oleju działają jako naturalny katalizator, stymulując produkcję w skórze wielu enzymów, co przekłada się na jej elastyczność i jędrność.

Olej z pachnotki zwalcza zaburzenia w metabolizmie tłuszczów związane z brakiem nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych.

Na koniec nie sposób nie wspomnieć o działaniach typowo medycznych, olej z pachnotki łagodzi egzemy o charakterze atopowym, przyspiesza gojenie się ran.

Wszystkie te cechy oleju predysponują go do zastosowań kosmetycznych dla wielu rodzajów cery od cery suchej i atopowej, poprzez dojrzałą, po skórę dotkniętą zmianami trądzikowymi.

Olej znakomicie wpływa na włosy (rozdwajające się końcówki) i paznokcie, a także na skórę głowy (zmiany łuszczycowe).

Stosowanie

Olej można bezpośrednio stosować na skórę, skórę głowy, włosy i paznokcie.

Przechowywanie

Olejowi nie szkodzi temperatura pokojowa, ważne aby nie był wystawione na bezpośrednie działanie promieni UV

Informacje o pochodzeniu

Olej tłoczony na zimno, konfekcjonowany UK/Polska

Opakowanie: 20 ml