MIESZANKA ZIOŁOWA PRZECIWCUKRZYCOWA
Polesie to przebogaty świat roślin i zwierząt. W lasach i na łąkach rośnie tam ponad 100 gatunków roślin leczniczych. Ceniony zielarz i pszczelarz, Ołeksandr, własnoręcznie zbiera poleskie zioła i w oparciu o przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, przygotowuje mieszanki ziołowe, zapewniające kompleksową ochronę zdrowia człowieka.
Składniki:
- cykoria podróżnik (Cichorium intybus),
- kwiat czarnego bzu (Sambucus nigra),
- liście orzecha włoskiego (Juglans regia),
- aksamitka (Tagetes),
- liście borówki (Vaccinium),
- jasnota biała (Lamium album),
- rdest ptasi (Polygonum aviculare),
- pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica),
- liście wierzbówki kiprzycy (Epilobium angustifolium).
Mieszanka zalecana jest szczególnie przy cukrzycy typu 2.
Napar ze specjalnie dobranych ziół warto stosować przy zaburzeniach wydzielania insuliny, wzroście poziomu cukru we krwi a także przy problemach z przemianą materii. Dzięki zawartości hormonów roślinnych oraz substancji chemicznych przypominających działanie insuliny w borówce oraz pokrzywie, herbatka sprzyja obniżeniu poziomu cukru we krwi.
Rdest ptasi, orzech włoski i cykoria podróżnik wspomagają metabolizm, nasycają organizm mikroelementami oraz innymi niezbędnymi substancjami chemicznymi.
Liście wierzbówki kiprzycy, jasnota biała, kwiat czarnego bzu oraz aksamitka wpływają korzystnie na wzmocnienie całego organizmu.
Sposób przygotowania (parzenia):
dwie łyżki stołowe mieszanki zalać 500 ml wrzątku, przykryć i parzyć 30 min. Pić co trzy godziny po 50-70 ml, 5-6 razy dziennie. Produkt przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu.