Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
EAN: 4820148053906
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: Vivo

ZAKWASKA ENTERO (STREPTOSAN) - ZRÓB PROBIOTYCZNY JOGURT DOMOWY


Wyróżniającą, charakterystyczną cechą jogurtu uzyskanego z Zakwaski Entero jest zawartość bakterii Enterocooccus faecium, która jest charakterystyczna dla normalnej biocenozy jelitowej długo żyjących stulatków w Abchazji. Szczep ten jest jednym z głównych składników mikroflory kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych - jogurtów maconi i serów suluguni.

Entero jogurt polecany jest dla:

- dla osób chcących dostarczyć do organizmu szczepy Enterocooccus faecium

- w diecie eliminującej grzyby (Candida) i bakterie patogenne (gronkowiec)

- dla seniorów i osób dorosłych

- dla osób w trakcie leczenia chorób

- dla chcących dostarczyć do organizmu żywe kultury bakterii

UWAGA - Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

Przygotowanie:

- Zakwaska (1 butelka na od 1 do 3 litrów mleka)

- Mleko (krowie, kozie); w przypadku mlek roślinnych np. migdałowego, sojowego zapoznaj się z przepisem

- Zwykły rondel i duży ręcznik lub koc

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

1. Jeśli używasz domowego (surowego, „prosto od krowy”) mleka lub mleka pasteryzowanego – zagotuj je przed użyciem. Mleko UHT nie wymaga pasteryzowana, natomiast odradzamy je jako najbardziej jałowy mdkrobilogicznie typ mleka. Mleko musisz doprowadzić do temperatury +37 .. + 43 ° С, idealnej do namnażania się kultur bakterii. Zagotuj wiec mleko i ostudź do tej temperatury (lub w przypadku mleka UHT wystarczy, że podgrzejesz je do tej temperatury). Bardzo pomocny do monitorowania temperatury jest termometr kuchenny.

2. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, wypełnij do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręć szczelnie nakrętkę i wstrząśnij buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję. Następnie wlej całą zawartość do mleka o temperaturze +37 .. + 43 ° С

3. Całość możesz pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce.Mleko z bakteriami możesz też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

4. Po 8-10 godzinach produkt powinien być gotowy (najwygodniej ukwaszać przez noc). Gdyby jogurt dalej nie był ścięty lub nieco zbyt płynny, zostaw go na jeszcze 1-2 godziny. Kiedy jogurt jest gotowy wstawmy go jeszcze do lodówki, by się schłodził. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Gotowy jogurt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni

Wybór mleka:

Smak i gęstość gotowego jogurtu zależy w dużej mierze od jakości mleka. Zalecamy stosowanie mleka pasteryzowanego, które stało w lodówce.

Składniki:

Maltodekstryna, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Enterococcus faecium.

Warunki przechowywania:

W temperaturze +2 do +8 °C - przez 12 miesięcy. Możliwy okres transportu w temp. do +30°C do 10 dni.

Wartość odżywcza w 100 g gotowego produktu po przygotowaniu wg instrukcji na bazie mleka o zawartości 2% tłuszczu

Wartość odżywcza

w 100 g

Wartość energetyczna

242 kJ / 58 kcal

Tłuszcz

2 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,4 g

Węglowodany

5,9 g

w tym cukry

5,6 g

Białko

4,0 g

Sól

0,13 g

Masa netto:1 fiolki = 0,5 g.

Ilość fiolek w opakowaniu: 2

Wyprodukowano w Ukrainie