MORELE NATURALNE CIEMNE SUSZONE
Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Wysuszone owoce zachowują takie same wartości jak ich świeże odpowiedniki, dodatkowo mogą być przechowywane przez dłuższy czas. Morele suszone na słońcu niesiarkowane mają ciemnobrązowy kolor.
Morele są nie tylko bardzo smaczne, ale zawierają również wiele korzystnie wpływających na organizm składników. Przede wszystkim są to przeciwutleniacze, które wykazują działanie ochronne komórek organizmu, opóźniając proces ich starzenia się. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B i C oraz błonnika.
Morele pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi oraz pracę serca. Wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego. Wykazują właściwości lekko oczyszczające oraz ułatwiają wydalanie nadmiaru wody z organizmu. Owoce moreli wykazują działanie zasadotwórcze, dlatego polecane są osobom cierpiącym na nadkwasotę, ale i również osobom intensywnie trenującym sport. Zawierają beta-karoten, który chroni przed działaniem wolnych rodników, tym samym wspierając prawidłowy stan skóry.
Zastosowanie:
jako przekąska lub dodatek do potraw (np. do musli).
Składniki:
suszone owoce moreli zwyczajnej (Prunus armeniaca).
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Może zawierać:
gluten, soję, orzechy arachidowe (i inne orzechy), sezam, gorczycę oraz dwutlenek siarki.