Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
EAN: 5903111707330
Koszt wysyłki od: 10.90 PLN
Producent: Ol'Vita

Komosa Ryżowa (Quinoa), Olvita

Pseudo zboże wywodzące się z Ameryki Południowej, obecnie uprawiane również m.in. w Europie. Cenione za wartości odżywcze i szerokie możliwości wykorzystania w zdrowej kuchni.

Quinoa stanowi cenne źródło białka roślinnego (14 g/100 g) oraz wielu witamin i minerałów. Nawet po ugotowaniu komosa jest dobrym źródłem, np.: magnezu (131 mg/100 g*), żelaza ( 3,7 mg/100 g) czy folianów (61,2 µg/100 g*).

Komosa ryżowa, podobnie jak ziarno amarantusa, zawiera sporo skrobi (52,7 g/100 g*), ponadto posiada niski indeks glikemiczny (35).

*”Tabele składu i wartości odżywczej żywności” prof. dr hab. H. Kunachowicz

Zastosowanie:

Produkt wymaga obróbki termicznej.

Po ugotowaniu jako: kasza lub dodatek do zupy, sałatek, past, deserów.

Doskonale współgra ze szpinakiem, botwinką, jarmużem, orzechami.

Idealny dodatek do wypieków.

Komosa ryżowa zawiera naturalnie występujące związki- saponiny, dlatego wymaga płukania lub moczenia nasion przed gotowaniem. W celu pozbycia się goryczki i nadania bardziej orzechowego smaku można dodatkowo podprażać nasiona na patelni (około 5 minut) przed gotowaniem.

Zalecane proporcje wody do nasion to 2:1.

Czas gotowania: 12-15 minut + 5-10 minut (po ugotowaniu pod przykryciem).

Wartość energetyczna w 100g 1577 kJ/ 372,9 kcal

Wartość odżywcza w 100g
Tłuszcz 6g
W tym:  
Kwasy tłuszczowe nasycone 1g
Węglowodany 66g
W tym cukry 3g
Białko 14g
Sól 0g

Przechowywanie:

Ważne, aby produkt był przechowywany w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kraj pochodzenia: Peru

Dostępne opakowania: 250 g

Informacja o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.

Producent: Ol’Vita Krzysztof Dziaduch Panków 2, 58-125 Pszenno