MĄKA Z PESTEK DYNI
Składniki: zmielone, częściowo odtłuszczone nieprażone pestki dyni.
Wytwarzana z cenionych względem wartości odżywczych pestek dyni. Po zmieleniu i częściowym ich odtłuszczeniu pozyskuje się mąkę o szerokich możliwościach kulinarnych.
Puszysta o zielonym kolorze i smaku typowym dla pestek dyni jest chętnie wykorzystywana jako dodatek do jogurtów, smoothie, past oraz wyrobu wysokobiałkowych batonów dla sportowców.
Bardzo chętnie wykorzystywana przez mamy chcące przemycić w posiłku dodatkowe wartości odżywcze swym pociechom.
Atrakcyjny smak i zielony kolor to spore możliwości, które warto wykorzystać przygotowując zielone placuszki, naleśniki, ciasteczka czy makaron.
Przygotowując mieszankę do wypieków ciasta czy chleba warto pamiętać, że mąka ta wytwarzana jest z pestek dyni, które naturalnie nie zawierają w swym składzie glutenu. Zbyt duży udział mąki z pestek dyni w mieszance będzie zmniejszać elastyczność i kleistość ciasta.
Wartość energetyczna w 100g 1788 kJ/ 425,2 kcal
Wartość odżywcza |
w 100g |
---|---|
Tłuszcz |
16g |
W tym: |
|
Kwasy tłuszczowe nasycone |
3g |
Węglowodany |
13g |
W tym cukry |
1g |
Białko |
58g |
Sól |
0g |
Przechowywanie:
Ważne, aby produkt był przechowywany w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia: Polska
Informacja o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Waga: 250 g
Producent: Ol’Vita Krzysztof Dziaduch Panków 2, 58-125 Pszenno
Charakterystyki
-
Kraj produkcji:
Polska