OLEJ Z NASION SŁODKIEJ BAZYLII ZIMNOTŁOCZONY, NIEOCZYSZCZONY
Olej pozyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion słodkiej bazylii.
Podobnie jak olej lniany do diety dr Budwig, olej ten zaliczany do grupy olejów charakteryzujących się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3.
100 g oleju z nasion bazylii zawiera aż 53,3 g omegi-3 (kwas alfalinolenowy) ! W procesach metabolicznych organizmu kwas ten podlega przekształceniu do kwasów DHA i EPA - niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ponadto olej ten charakteryzuje niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. 100 g oleju zawiera tylko 9 g kwasów SFA. Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest jedną z przyczyn nadwagi i otyłości, wysokiego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz nowotworów (piersi, prostaty, jelita grubego).
Olej z nasion bazylii nie zawiera kwasów tłuszczowych TRANS. Kwasy te wpływają na wzrost cholesterolu całkowitego i obniżenie poziomu „dobrego” (HDL) cholesterolu tym samym przyspieszając rozwój miażdżycy i chorób serca.
Proces tłoczenia oleju na zimno pozwala na zachowanie cennych dla zdrowia steroli roślinnych oraz witaminy E. Sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi, a witamina E zaliczana jest do jednych z najsilniejszych antyutleniaczy, które „wymiatają” wolne rodniki.
Działanie oleju z nasion bazylii:
- zmniejsza poziom stanów zapalnych w organizmie;
- wspomaga pracę mózgu (pamięć, koncentracja, zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji);
- obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi;
- obniża ciśnienie krwi;
- działa antyagregacyjnie (zmniejsza ryzyko tworzenia się skrzepów);
- zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy, zawału serca i udaru;
- zmniejsza ryzyko nowotworzenia;
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Szczególnie polecany przy łuszczycy, egzemie i trądziku
Olej ten jest szczególnie polecany dla osób:
- z wysokim poziomem cholesterolu i triglicerydów we krwi
- z nadciśnieniem
- z problemami ze skórą, włosami i paznokciami
- zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów
- pracujących umysłowo
- podatnych na stany depresyjne
oraz:
- wszystkich, którzy poprzez dietę pragną utrzymać dobry stan zdrowia
Zastosowanie:
Olej z nasion słodkiej bazylii charakteryzuje bardzo ciekawy smak (delikatny i jednocześnie lekko pikantny) oraz niedominujący zapach.
Doskonale odnajdzie się w codziennej diecie spożywany bezpośrednio lub jako jako dodatek do łososia, pizzy, makaronów lub jako składnik do własnoręcznie przygotowanego pesto z bazylii.
Pomieszany z octem balsamicznym będzie idealnym dodatkiem do ziemniaków, niedojrzewającego sera mozzarelli lub feta oraz soczewicy.
Zalecane spożycie: 0,5 – 1 łyżeczka/ dzień
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji: 1 łyżeczka (4 g) | % RWS* w porcji |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal | 148 kJ/ 36 kcal | 2% |
Tłuszcz | 100g | 4g | 6% |
W tym: | |||
Kwasy tłuszczowe nasycone | 9g | 0,4g | 2% |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 18g | 0,7g | - |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 72g | 2,9g | - |
Węglowodany | 0 g | 0 g | 0% |
w tym cukry | 0 g | 0 g | 0% |
Białko | 0 g | 0 g | 0% |
Sól | 0 g | 0 g | 0% |
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
W niskich temperaturach olej może mętnieć i tężeć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać: sezam,orzechy: ziemne, włoskie, macadamia, migdały, gluten.
Producent: Ol’Vita
Charakterystyki
-
Kraj produkcji:
Polska