NASIONA SŁODKIEJ BAZYLII
Nasiona słodkiej bazylii nazywane także tukmaria, sabja, falooda, selasi,wywodzą się z rejonów Azji, Afryki, południowej Ameryki. Podobnie jak nasiona chia, goji, amarantus, zaliczane są do żywności zwanej superfoods.
Ze względu na swój wyjątkowy skład i działanie nasiona te są bardzo chętnie stosowane w kuchni chińskiej oraz indyjskiej.
Nasiona słodkiej bazylii charakteryzuje:
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego (51,5 g/100 g)
- wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3
- zawartość aktywnych antyoksydantów ( kwas rozmarynowy, kawowy, kaftarowy)
- bogactwo minerałów i witamin
- wyjątkowo szybka zdolność tworzenia żelu
- możliwość wielokierunkowego zastosowania w kuchni
- delikatny smak i aromat
- cenne właściwości prozdrowotne
Nasiona słodkiej bazylii szczególnie polecany dla osób:
- z nadwagą i otyłością
- z podwyższonym poziomem glukozy we krwi i z cukrzycą
- z wysokim poziomem cholesterolu i triglicerydów
- pragnących utrzymać prawidłowy skład flory bakteryjnej jelit
- stosujących dietę zapobiegającą chorobom układu krążenia ( zawał, udar, miażdżyca) i nowotworom
DLACZEGO WARTO? Właściwości nasion słodkiej bazylii
- bogate źródło polifenoli i flawonoidów (naturalnych przeciwutleniaczy);
- skuteczne wspomaganie organizmu w usuwaniu wolnych rodników ( działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe);
- stabilizacja błon biologicznych i ochrona przed skutkami promieniowania UV;
- bogate źródło kwasów omega-3 wpływających na koncentrację, odporność, właściwy poziom cholesterolu oraz antykoagulację krwinek we krwi ( przeciwdziałanie zlepianiu się krwinek);
- działanie: przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, immunomodulujące (poprawiające odporność organizmu);
- źródło witamin A, C i K oraz minerałów :żelaza, magnezu, wapnia, potasu oraz manganu;
- niezwykle cenne źródło błonnika pokarmowego, głównie frakcji rozpuszczalnej warunkującej prawidłowy rozwój korzystnych bakterii jelit oraz usuwającej metale ciężkie i inne toksyny z organizmu;
- działanie żółciopędne- usprawnia procesy trawienia pokarmu;
- wyjątkowa zdolność tworzenia żeli, zwiększenie objętości posiłku- uczucie sytości, mniejsza kaloryczność spożytego posiłku;
- właściwości neuroprotekcyjne, szczególnie korzystne przy chorobie Alzheimera
Ważne!
Przy spożyciu nasion ze słodkich bazylii należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów do 2 litrów dziennie.
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1406 kJ/ 342 kcal
Wartość odżywcza | w 100g |
---|---|
Tłuszcz | 19,1g |
w tym: | |
nasycone kwasy tłuszczowe | 1,9g |
Węglowodany | 1,6g |
w tym: | |
cukry | 0,7g |
błonnik | 51,5g |
Białko | 15,3g |
Sól | 0,01g |
Pojemność: 250 g
Kraj pochodzenia: Indie
Producent: Ol’Vita
Charakterystyki
-
Kraj produkcji:
Polska
Polecamy
Ashwagandha 3% 250mg, Myvita
19,99
PLN
DuoLife Collagen Kolagen w Płynie, 750 ml
129,00
PLN
Len Złocisty Mielony Myvita 1000g
8,10
PLN
Witaminy i Minerały Complex Max, MyVita
15,99
PLN
Green Superfood Elixir, Intenson, 150g
19,99
PLN