OLEJ Z ZIELONEJ KAWY
100% NATURALNY
Skład INCI: Coffea Arabica (Coffee) Seed Oil, Tocopherol Acetate.
Drzewo kawowe (Coffea arabica) osiąga wysokość 3-4 metrów i rośnie na terenach Ameryki Południowej, Azji i Afryki.
Kawa kojarzona jest przede wszystkim ze znanym na całym świecie napojem, otrzymywanym w wyniku obróbki ziaren kawy. Dojrzałe owoce kawy mają kolor czerwony, każdy owoc zawiera dwa ziarna kawy, które po zbiorze są fermentowane i następnie odpowiednio palone, a po ich zmieleniu się otrzymujemy znany, ciemno-brązowy proszek o charakterystycznym kawowym zapachu.
Proces fermentacji i palenia ziaren kawy zupełnie zmienia ich właściwości chemiczne oraz powoduje powstawanie związków aromatycznych (caffeol), które odpowiadają za charakterystyczny zapach palonej kawy.
W ostatnim czasie w kosmetyce i medycynie, docenione zostały właściwości świeżych, niedojrzałych, zielonych owoców kawy, niezwykle bogatych w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki i chroniące DNA - materiał genetyczny komórek.
Olej z zielonej kawy otrzymywany jest w wyniku tłoczenia świeżych ziaren z zielonych owoców drzewa kawowego (Coffea arabica).
W ten sposób otrzymywany olej ma bardzo wyrazisty i mocny zapach, odmienny od charakterystycznego zapachu palonych ziaren kawy. Olej z zielonej kawy posiada intensywny, ziołowy i świeży aromat, jest zielono-brązowy i ma gęstą konsystencje.
Jest to olej roślinny o wysokich zdolnościach zatrzymywania wilgoci w skórze, dzięki czemu znacząco poprawia stopień nawilżenia skóry, działa zmiękczająco i wygładzająco.
Naturalny olej z zielonej kawy nawilża 6 razy skuteczniej niż olej jojoba lub olej migdałowy.
Właściwości nawilżające oleju z zielonej kawy wynikają z wyjątkowo wysokiej jak na olej, naturalnej zawartości fitosteroli, przy jednocześnie bogatym udziale kwasu linolowego - Omega 6.
Normalizuje pracę gruczołów łojowych, regulując nadmierne przetłuszczanie skóry i zapobiegając tworzeniu zaskórników.
Dzięki zawartości witaminy E oraz związków fenolowych skutecznie neutralizuje wolne rodniki (działa antyoksydacyjne).
Witamina E w naturalnej formie zapobiega fotostarzeniu się skóry, czyli przedwczesnemu starzeniu spowodowanemu niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Działa regenerująco, nawilżająco, przeciwzapalnie oraz sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego.
Przeznaczenie:
-
odżywianie, regeneracja i wzmocnienie włosów (likwiduje łamliwość, polepsza porost, nadaje zdrowego blasku),
-
wzmocnienie ochrony skóry przed czynnikami zewnętrznymi,
-
pielęgnacja cery skłonnej do podrażnień, łuszczącej się, atopowej, często ściągniętej po umyciu,
-
pielęgnacja cery dojrzałej, ze zmarszczkami, o zmniejszonej elastyczności,
-
pielęgnacja skóry suchej, zrogowaciałej, wymagającej nawilżenia,
-
leczenie oparzeń,
- codzienna pielęgnacja rąk i paznokci,
-
profilaktyka i likwidacja blizn i rozstępów,
-
środek antycellulitowy o wysokiej skuteczności.
METODY STOSOWANIA
Olej z zielonej kawy to olej dość gęsty i treściwy, który jednocześnie dobrze penetruje w głąb skóry bez nadmiernego poczucia tłustości.
Może być stosowany do smarowania i masażu w postaci czystej lub w rozcieńczeniu z innymi olejami bazowymi. Występuje dodatkiem do wzbogacenia kosmetyków (balsamy, maseczki, szampony, kremy)
Zewnętrznie:
- smarować miejsca problemowe lub zmienione chorobowo,
- jako składnik maseczek na skórę i włosy,
- do pielęgnacji paznokci,
- masaż jako kuracja do redukcji zmarszczek,
- mieszać z kremami, balsamami lub oliwką do masażu (masaż leczniczy, antycellulitowy),
- okłady i aplikacji.
PRZECHOWYWANIE:
w chłodnym miejscu, z dala od słońca, przy temperaturze nie wyżej niż +25C. Przy temperaturze niżej +5 C może powstawać naturalny osad, który znika przy podgrzewaniu oleju do temperatury pokojowej.
Nie zawiera barwników, konserwantów i sztucznych substancji zapachowych
Opakowanie: 10 ml
Producent: DNC, Łotwa
Charakterystyki
-
Kraj produkcji:
Łotwa