Mieszanka ziołowa “IWAN CZAJ”
Edycja limitowana
IWAN CZAJ to starosłowiański napój z wierzbówki kiprzycy. Nazwa pochodzi z języka rosyjskiego - iwa to po rosyjsku wierzba, czaj - herbata. Nazywany jest też Rosyjską "herbatą", choć wcale nią nie jest, ponieważ w swoim składzie nie ma liścia herbacianego. Co jednak ciekawe liście wierzbówki również poddane są procesowi utleniania na wzór herbaty czarnej.
Ten tradycyjny napój był znany w Rosji już w XII wieku jednak największą popularność zyskał w okolicach XIX wieku, kiedy to wierzbówka kiprzyca była drugim głównym towarem eksportowym carskiej Rosji, a cała Europa zachwycała się jej smakiem.
Mieszanka zawiera wysokiej jakości ręcznie zbierane oraz naturalnie suszone składniki:
✶fermentowane liście wierzbówki kiprzycy (Epilobium angustifolium). Zebrane liście są poddane tak zwanej fermentacji, która w rzeczywistości jest oksydacją czyli utlenianiem, dzięki czemu zachowują unikalne uspokajające wartości tej rośliny. Napar z wierzbówki kiprzycy cieszy bogatym, miodowo - kwiatowym smakiem. Dodaje sił i poprawia kondycję całego organizmu. Nie zawiera kofeiny.
✶ kwiaty jaśminowca omszonego (Philadelphus latifolius). Suszone kwiaty jaśminowca doskonałe uzupełniają wierzbówkę kiprzycę tworząc kompozycje o intensywnym smaku. Dzięki niemu herbatka zyskuje przyjemny aromat.
Sposób przygotowania (parzenia):
łyżeczkę suszu zalać gorącą wodą (ok. 90 °C), parzyć pod przykryciem 5 - 10 minut. Produkt przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.